Byfal

« Powrót
Zamrażarki skrzyniowe - charakterystyka 02 marca 2021 14:05

Zamrażarki zwykle wyobrażamy sobie jako niewielką przestrzeń w lodówce (o odczuwalnie niższej temperaturze), przystosowaną do przechowywania warzyw, owoców, mięsa i jego przetworów, pieczywa czy mrożonek. Są jednak i większe zamrażarki, zwane skrzyniowymi, które przeznaczone są do użytku komercyjnego, np. w dyskontach i marketach spożywczych. Czym się charakteryzują i gdzie jeszcze się sprawdzają?

Zamrażarki zwykle wyobrażamy sobie jako niewielką przestrzeń w lodówce (o odczuwalnie niższej temperaturze), przystosowaną do przechowywania warzyw, owoców, mięsa i jego przetworów, pieczywa czy mrożonek. Są jednak i większe zamrażarki, zwane skrzyniowymi, które przeznaczone są do użytku komercyjnego, np. w dyskontach i marketach spożywczych. Czym się charakteryzują i gdzie jeszcze się sprawdzają?

Jak zbudowane są zamrażarki?

Zamrażarki posiadają pojedynczą komorę oraz jeden agregat, zwany inaczej sprężarką. Oznaczone są symbolami trzech lub czterech gwiazdek, które oznaczają moc agregatu. Im wyższa moc agregatu, tym niższą temperaturę można uzyskać (najczęściej jest to -18°C w zamrażarkach trzygwiazdkowych oraz -24°C w urządzeniach z czterema gwiazdkami). Temperaturą można także ręcznie sterować, korzystając z przycisków lub pokręteł (w zależności od danego modelu), a w niektórych zamrażarkach montowane są diody sygnalizujące obniżenie temperatury. 

Czym charakteryzują się zamrażarki skrzyniowe?

Zamrażarki skrzyniowe mogą być wyposażone w większość powszechnie dostępnych funkcji (lub w przypadku nieco droższych modeli - we wszystkie), m.in. we wskaźnik wzrostu lub spadku temperatury, wyświetlacz temperatury wewnątrz komory czy sterowanie elektroniczne. Do tego mogą dojść specjalne udogodnienia, takie jak możliwość zamknięcia na klucz czy system łatwego otwierania i spustu wody. 

Wyróżnia się trzy główne typy zamrażarek skrzyniowych: z płaską szybą, z szybą ukośną oraz zamrażarki zapleczowe. Przystosowane są do przechowywania bardzo dużych ilości produktów, stąd ich pojemność znacznie przewyższa możliwości zamrażarek domowych. Tak jak zostało wspomniane wyżej, stosuje się je głównie w sklepach i marketach, ale także w barach i restauracjach.

Na jakie parametry zamrażarek zwracać uwagę?

Przy zakupie zamrażarki należy wziąć pod uwagę następujące jej cechy:

  • czas utrzymania zaprogramowanej temperatury w przypadku braku zasilania
  • wydajność
  • klasę efektywności energetycznej